y
17 oktober 2011

VOC-mentaliteit


VOC-Geert

Hallo wereldburger,

Afgelopen zaterdag naar Beursplein Amsterdam getogen om voor het eerst sinds 1983 (kruisraketten) aan
een heuse demonstratie mee te doen. Ik was erg benieuwd hoe de massale protesten in New York naar de Nederlandse situatie zouden worden vertaald.

Leipzig 1989 riepen de demonstranten: "Wij zijn het Volk" en New York 2011: "Wij zijn de 99%"

Uiteraard zijn er verschillen, maar ook veel overeenkomsten als je Leipzig 1989 en New York 2011 met elkaar vergelijkt. Bij de Amerikaanse protesten gaat het vooral om de ongelijke verdeling van de inkomens. De ongelijkheid is in de Verenigde Staten sterker dan in Nederland (geen verrassing) maar ook Marokko en Turkije doen het beter dan de VS (CIA-feitenboek). De 1% rijkste Amerikanen zijn meer 'waard' dan de armste 150.000.000! Kijk ook eens naar deze grafiek*. Proletariërs met een vals klassenbewustzijn zeggen dat dit helemaal niet erg is en verwijzen naar het spook van een nergens op de wereld bestaande 'jaloezie-economie'. Miljardair Bill Gates weet wel beter en pleit voor een Robin Hood belasting.

'Wij' doen het redelijk, maar dat Nederland het meest genivelleerde land zou zijn, is een fabeltje. Mijn vertaling naar de Nederlandse situatie heb je al op de foto gezien en 8 Journalisten hebben me gevraagd wat ik precies bedoel met 'VOC-mentaliteit'. Voor de zekerheid thuis een 'quote' ingestudeerd:

"VOC-mentaliteit is het jezelf ten koste van alles en iedereen verrijken en daar ook nog hypocriet over doen."

De 'VOC reisavonturen' van J.P. Coen zijn al lang geleden en daarom een veel erger en praktisch voorbeeld dat elke automobilist herkent als hij op de Nederlandse snelweg in een file terechtkomt. Met een noodgang raast een hufter (vooroordeel, maar in mijn beeldvorming zitten ze altijd in bolides van peperdure merken) over de vluchtstrook en aan de horizon zie je hem voor in de file invoegen. Over 300 jaar zeggen ze "dat was toen heel gewoon" maar daar heb je nu niks aan. Wat gebeurt hier? Een anonieme hufter scoort een voordeel voor zichzelf ten koste van alle anderen die in dezelfde file staan. Oneerlijk, toch?

In het verkeer hebben we spelregels en rijden over de vluchtstrook zonder geldige reden is streng verboden. De hufters doen het toch, omdat de pakkans klein is. In de financiële wereld is de pakkans nulkomma nulnulheelweinig en hetzelfde soort wangedrag niet verboden. Integendeel, het is een vereiste om te overleven. Eten of gegeten worden.

Sociaal-Darwinisme: het recht om zwakkeren uit te buiten.
Sociaal gedrag: de verplichting voelen zwakkeren te helpen.

De rechten en plichten zijn niet in balans in onze wereld. De regels moeten eerlijker en het is laf om 'het langharig ideeënloos tuig' te verwijten dat zij niet met oplossingen komen. Wat doe jij zelf?

Ook is het oneerlijk om alleen de bankiers de schuld te geven. Zelf heb ook ik boter op mijn hoofd als ik een nieuw overhemd van 150 euro koop dat door Safira uit India in elkaar is gezet voor 10 cent. Ook al is dat vandaag de dag heel gewoon.

Genieten was het afgelopen zaterdag. Een schitterend zonnetje en mensen, lieve mensen, wat heb ik een hoop love mogen ontvangen. Had het voor geen geld willen missen.

*) Bron van de grafiek via @ldaalder

Hier vind je de stop VOC-mentaliteit poster op A4 formaat