y
origineel 15 mei 2011 geplaatst

(update 17 oktober 2011 - Artikel is 4 maanden vóór de koets-hype geschreven. Premier Rutte vond de commotie rondom de Gouden Koets "bizar", terwijl diezelfde week Nederland werd veroordeeld voor oorlogsmisdaden en hij het niet opportuun achtte daar aandacht aan te besteden. Ook wordt een kort gesprek met de heer Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden tot op heden botweg geweigerd)

 "De Javaans teakhouten koets "


gouden koetsDankzij Erwin Lensink alias de waxinewerper ben ik eens goed naar de gouden koets gaan kijken.De rascistische beschilderingen op een van de symbolen van onze monarchie moeten ongetwijfeld honderden jaren oud zijn, dacht ik.


Misschien uit de tijd van zeeheld Jan Pieterszoon Coen die met een expeditieleger van 2000 man in 1621 de bevolking van de Banda-eilanden uitmoordde. Ondanks het verbod van de VOC hadden de Bandanezen toch de gore moed gehad nootmuskaat aan de Portugezen en Britten te blijven verkopen.

De koets werd veel later gebouwd.

Op 25 maart 1807 nam het Britse parlement onder leiding van Lord Grenville de Abolition of the Slave Trade Act aan. Hierin werd voorzien in een boete van 100 pond voor elke slaaf die op een Brits schip gevonden werd. In 1827 verordende Groot-Brittannië dat slavenhandel een vorm van piraterij was en daarop stond de doodstraf.

De Nederlanders waren nog niet zo ver. In de kolonie Suriname bestond nog het gebruik slaven levend aan hun ribben op te hangen als zij hun Nederlandse meesters niet gehoorzaamden.
Stedman
(tekening - bron: wikipedia)
De koets werd veel later gebouwd.

Verkade begon in 1898 met de productie van waxinelichtjes en de koets van Javaans teakhout met bladgoud werd in hetzelfde jaar gebouwd met geld dat was ingezameld door de Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina. Bekende socialisten protesteerden tegen de inzamelingsactie in de Amsterdamse arbeidersbuurten, waar bittere armoe werd geleden.

De 'gouden koets' is dus altijd al een omstreden rascistisch en elitair symbool geweest.
In dat kaarslicht bezien, is de waxinelichthouderwerper zo gek nog niet.